2015. október 14., szerda

Lépni KELL

A forintosítás lezárult, a panaszra nyitva álló 30 napos határidő jogvesztő volt. Aki lekéste (urám bocsá' haldoklott, vagy csak homokba dugta a fejét), csak egyet tehet: érvénytelenségi, semmisségi pert indít. Mégpedig sietősben, mielőtt a végrehajtó kopogtat.

A perköltség a vesztes felet terheli, erről, illetve a pervesztesség-pernyertesség arányáról majd az ítélet rendelkezik (valamikor a következő évtizedben?), addig is meg kell előlegezni. A perköltség 6 %-ról 10-re ugrott, ami rögvest egy éves keresete lehet a nagy hitelekbe ragadtaknak. Ezért a keresettel együtt egy Költségmentességi kérelem nyomtatvány-garnitúra is kitöltendő jövedelem- és vagyontárgy-igazolással (önkormányzat), s benyújtandó, viszont másodlagosan illetékmentességet kell kérni, ha netán a szociális helyzetünk az ingyenességet nem támasztja kellően alá. Ha valaki ezt elfelejteni az elején, tudni kell, hogy a per során bármikor kérhető! (Pl. ha most jól áll a szénánk, de az elhúzódó per folyamán súlyos betegség miatt kiesünk az aktív dolgozók köréből, és segély-legények leszünk, akkor is benyújthatjuk a kérelmet.) Az is tudandó, hogy a jövedelmi és vagyoni helyzetet évente felülvizsgál(hat)ja a bíróság, vagyis a fordítottja is lehet: a kereset beadásakor indokolt volt a költségmentesség, ám a per végére már meggazdagodtunk... 

Amint a beadvány ügyszámot kap, arra hivatkozással egy másik keresetet is be kell nyújtani a végrehajtás felfüggesztésére, ami az első eljárás lezártáig fennáll majd, s annak kimenetelétől függ emennek summája.

Lassú víz partot mos, az idő sokat segíthet. Az összeomlott családok ugyan varázsütés hiányában nem lesznek már a régiek, de a heges gyógyulgatás mégis kicsit megnyugtatóbb, mint a gennyes seb.

Arról, hogy miért is lehet érvénytelen egy deviza-szerződés, azon túl, hogy már mindenki tudja, azért íme egy cikk. Ötletadónak, szókeresésre.

Ezen kívül a DÉSZ -klikk- (Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége) is sok hasznos tanáccsal tud segíteni, tagdíj évi 12.000 Ft. A honlapjukon, illetve a menüpontok által elérhető többi oldalon is rengeteg információ, sikeres ítéletek, s programajánló is várja a tanácstalanokat. Ha komoly az elhatározás, hogy nem akarunk 3-4-5-szörös visszafizetést, itt muszáj turkálni!

És készüljünk fel: novemberben jönnek az autós elszámolások! Legalább akkor legyünk éberebbek, tanulva az előző hibákból!

Már csak emiatt is ajánlom az érintettek figyelmébe Hámori Gábor politológus, a DÉSZ elnöke előadását, ami 2015. október 31-én szombaton lesz a Dob utca 73. szám alatt. Témát, költséget, s minden egyebet az egyesület főoldalán, illetve a csatolt linken találunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése