2016. február 18., csütörtök

Beutaló nyaralásra

Régen SZOT-üdülőkbe mehettek a nagycsaládosok, nyugdíjasok. Ma az Erzsébet Program keretében vagy közhasznú szervezetek, alapítványok szervezésében üdülhetnek azok, akik a különféle pályázati kiírásoknak megfelelnek, és nemcsak határidőn, de keretszámon belül adják le jelentkezésüket. A kérelmek feldolgozása időrendi sorrendben történik, ezért érdemes minél előbb jelentkezni. A legnagyobb gond a "későn tudtam meg" információhiány szokott lenni.

A nyaralási támogatás a szállást és a háromszori étkezést szokta magába foglalni, vagyis az utazás önfinanszírozásra vár. Minimális önerő is van, ami gyakorlatilag az adminisztrációs feladatokra írható. Tudom, hogy sokunknak még ez a pár ezer forint is iszonyatos teher, de sajnos nem tudok jobbat javasolni, mint hogy szánják rá, gyűjtögessenek, mert megfogalmazhatatlan az a két hét tehermentesítés, amit egy ilyen üdülés ad! (Általában kéthetes turnusok vannak, ritkán egyhetes vagy tíznapos.)

Az Erzsébet Program jelentkezési határideje: 2016. február 29. (Hopp, egy szökőnap! ☺) [klikk a választott kategóriára!] A vállalt önrész befizetésének határideje: március 31.

- önerő: 14 év felett 5.000 Ft/fő, alatta 2.500 Ft/fő, 3 év alatt ingyenes
- minimum 3 eltartott a családban

- önrész: 5.000 Ft/fő
- 60 év felett
- öregségi nyugellátás
- havi bevétel 147.000 Ft alatt
- elő- és utószezonban: június 15-ig, illetve szeptember 1 - december 31.

- mint a fenti kritériumok
- önrész: 2.500 Ft/fő
- vagy az üdülési pályázatra, vagy a fürdőbelépőre jelentkezhet!
- minimum 5, maximum 33 belépésre
- előnyben részesülnek az elmúlt két évben NEM jelentkezők

- önerő: 5.000 Ft/fő
- havi össz bevétel 150.000 Ft alatt
- + 1 kísérő mehet!
- külön cikk erről a kategóriáról a MadiHun HU blogon.

A jelentkezéshez regisztráció szükséges és az adott adatlap kitöltése, esetenként az igazolások csatolása. A fel nem használt támogatás (vagyis ha mégsem ment el a térített programra) visszafizetésére nincs mód. A jelentkezés benyújtását követő 30 napon belül történik az elbírálás. Javítási, hiánypótlási lehetőség nincs!

Mégis megéri a fáradtságot, sokan nem is tudnak a lehetőségről, és nagyon sokan évtizedek alatt sem voltak nyaralni sehol. Pedig a kikapcsolódásra igenis szükségünk van, ha nem akarunk megrokkanni!

Mi négy gyermekkel kétszer tudtunk ilyen támogatott üdülésre menni, mind a kétszer egy alapítvány szervezésében a Velencei-tóra. Égetően szükségünk volt rá, és hatalmas segítség volt. A gyerekekben jelentős élmény maradt. De én magam is visszatérő emlékképeket hordtam felnőtt éveimben is a két SZOT-nyaralásunkról. Ezek számítanak!

A Családbarát Program keretében további 180 millió forintot kaptak civil szervezetek.

S aki esetleg most lemarad róla (késő infó), nincs dugipénz, az tudja, hogy jövőre már január végén kezdje meg a kutakodást a pályázati kiírásokra! A spórolást pedig már november-tájt. Napi kétszáz forint a perselyben egy év alatt 73.000 (igen, hetvenháromezer) forint! Az aprópénz. ☺

Sok sikert kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése