2015. július 17., péntek

Dalolj, világ!

Szó nincs róla, hogy annyira jó kedvem volna, bár lehet, dallal könnyebb lenne. De a gyógyulás útja olykor rögös, főleg esetemben. Addig is...

Az Eurovíziós Dalfesztivállal gyerekkoromban találkoztam először, a Magnósok, figyelem! című rádióműsorban, mikor is az első tíz dalt adták le, én pedig orsós magnóra vettem (állítólag az jobb minőségű felvételt készít, ám ennek felméréséhez - azóta is - botfülem van). Azt hiszem, az akkor megismert, és sokadszorra meghallgatva úgy megszeretett idegen nyelvű dalok is jelentősen hozzájárultak az eltérő nyelvek és kultúrák felé való nyitottságomhoz, bár az apukám amúgy is jó alapot vetett a kötelező orosz nyelvtanulás előtti eszperantóval. (No, szép körmondat lett? :) )

A Dalfesztivál blogoldalán a jelölt dalok mutatkoznak be, például a böngészésem során fellelt norvég Alexander Rybak produkció: a dal szövege és klippje is fent van a kiváló zenész minden hivatalos elérhetőségével. Ő az a kölyökképű énekes, aki cuki pofija és kellemes dalai mellé gyönyörűen hegedül (5 éves kora óta). 2009-ben a világ nagyot tapsolt neki, mikor is a dalfesztivál győzelmét elsöprő sikerrel aratta amúgy remek vetélytársai elismerésével a Fairytale alias Tündérmesével. Orosz származású, de cirka öt nyelven beszél, ez északon így megyen. :)

Tételesen épp a 2009-es verseny egy görög rajongót is meghódított annyira, hogy szorgosan begyűjtötte a tudnivalókat (ugyancsak videó- és szöveggyűjteménnyel), ami nyelvtanuláshoz, vagy csupán barátkozáshoz épp úgy tökéletes, mint a dalok élvezetéhez. Kár, hogy a lendület alábbhagyott, de az eredeti Dalfesztivál Youtube oldalon akár 2008-ig visszaénekelhetjük a versenyszámokat.

A youtube csatornáin fellelt, nekünk tetsző zeneszámokat mp3 formátumban a youtube kódolóval le is tölthetjük online módban, óránként tíz számra korlátozva. Javaslat: előre gondoljuk át a dalokat, mert ha nagyobb szünetet hagyunk, úgy tekinti, hogy elhasználtuk a tíz letöltést.

Mi lehet felüdítőbb és lelkesítőbb, mint a zenébe merülés? Hajrá!

[a szövegbe helyezett linkek új ablakban nyílnak meg]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése