2016. április 24., vasárnap

Viharvadász Tim

Alább egy átköltöztetett cikk Viharvadász Timről. Története kísértetiesen hasonlít a krokodilvadászra, akit egy rája csípett meg végzetesen. Az alábbi esetről a Twister (szerintem fergetegesre sikeredett) film jut eszembe, bár ott - természetesen - szerencsés kimenetelű volt az igyekezet. Sajnálom a kutatót, és egészen biztos, hogy sokat tett a viharok kiismeréséért és az előrejelzésért.

- - -

Egy évvel ezelőtt, 2014. május 31-én az El Reno tornádó ölte meg a három tagú meteorológus viharvadász expedíciót. Tim Samaras hét tornádót csípett el, és gyűjtött róluk értékes adatokat. A sors iróniája, hogy ez utolsóról a "teknősei" nem meséltek. Kameráját a folyóban ugyan megtalálták, ám a család nem tette közkinccsé (érthető módon), így nem tudni, miről árulkodna. 

A vihar hatalmas pusztítást végzett, rendre több ormánya szippantott egyszerre. Voltak persze szerencsés túlélők, ám ez veszélyes "sport". Tim egyike volt azoknak, akik mindig óvatosságra intettek. Ám egy ilyen erőszakos forgószél bármelyik irányból meglephet. 


2009. június 22. National Geographic: Probing Tornadoes (with Tim Samaras)



Memory

- - -

Eredeti cikk on Grembi's page (most www.grembimadihun.blogspot.com) 2014.05.31., átköltöztetve: 2016.04.24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése