2015. június 28., vasárnap

Bajtársak

Sven Hassel (1917-2012) dán származású író, aki a második világháborút a német hadtest soraiban küzdötte végig. Mivel 1939-ben dezertált, koncentrációs táborba került, ahonnan a keleti frontra irányított büntetőezredbe kerülve menekült meg. Az észak-afrikait kivéve valamennyi fronton harcolt: támadásnál elöl, visszavonuláskor hátvédként, hadnagyi rangig jutott. A berlini megadás után négy évet töltött orosz hadifogoly táborokban. A borzalmak után személyes élményei alapján, alapvetően a háború értelmetlenségét kihangsúlyozva és anti-náci szellemiségben íródott 14 háborús regény szerzője. Ezek közt a harmadikat (Comrades of War, magyar címe: Bajtársak) 1960-ban írta és '44-ben játszódik.

Noha a történészek nem tekintik hiteles szerzőnek (nem dokumentum-regények), ennek ellenére egyrészt tanulságos, másrészt kíméletlenül őszinte. Írásaiból ráláthatunk a háború valamennyi (akár német, akár orosz vagy bármely más) oldalán egyformán jellemző embertelen pusztításra, kínzásokra, kiszolgáltatottságra és belső kiégésre. A brutális részletek miatt csak kellően érett olvasóknak ajánlható, kőkemény olvasmány.

A kép illusztráció (forrás)

Ha nem csöppennénk rögvest a háború borzalmaiba, soraiból kifejezetten ellenszenvet váltana ki a folyamatosan ismétlődő durvaságok, az alkoholban úszó (ugyancsak unalomig ismétlődő) "programok", trágár kifejezések tömkelege. Azonban mindez az értelmetlen háború harcosai életének része, tehát óhatatlan kelléke a leírásoknak az átélhetőséghez. Néhol ijesztően találóan fogalmaz diktatúráról, agymosó rendszerről, átnevelt fiatalokról - sajnos lehet aktualitása ma is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése